Hepimiz birçok kez “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür” sözünü duymuşuzdur. Peki bunun aklınıza gelen en meşhur kahvaltılık mısır gevreği üreticisinin reklam sloganı olduğunu biliyor muydunuz? Herkesçe bilinen bu “gerçeğe” bir de başka bir soruyla yaklaşalım: Aslında insanların son 50 yıl dışında, binlerce yıldır uyanır uyanmaz bir şeyler yemediğini biliyor muydunuz? Son olarak, ortalama sağlıklı bir insanın uyandıktan sonraki birkaç saat boyunca fiziksel açlık hissetmediğini bilip bilmediğinizi de sorduktan sonra konuya geleceğim.
Yazımın amacı size kahvaltı yapmayın mesajını vermek değil. Bu yazıyı yıllardır bize dayatılan “Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı kahvaltıdır ve herkes kahvaltı yapmak zorundadır” söyleminin bilimsel olarak sarsıldığını anlatmak amacıyla yazdım.
Eğer bir sağlık sorununuz yoksa, sabah kalktığınızda bir şeyler yemek istemiyorsanız ve vücudunuzu dinleyip ne zaman acıkırsanız o zaman yemek yemeyi tercih ediyorsanız size iyi bir haberim var, bu kötü bir şey değil, doğru yoldasınız!
Çalışmalar, gece düşen kan şekeri ve insülin seviyelerimizin uyandıktan sonra yağ yakımını ve büyüme hormonu salgılanmasını artırdığını gösteriyor. Son yıllarda giderek popülerleşen intermittent fasting, yani aralıklı oruç diyeti de öğün atlamanın ve bir süre sistematik açlık yaratmanın vücuda olan faydalarını inceliyor.
Öğün atladığınızda ya da az öğünlü beslendiğinizde metabolizmanızın yavaşladığı söyleminin de bir diyet efsanesi olduğunu artık rahatlıkla söyleyebiliriz. Tükettiğiniz öğünlerde diyet içeriğinizi iyi ayarlarsanız bu söylenenin aksine metabolizma hızınızı arttırabileceğinizi de belirteyim.
Ne dersiniz? Belki yıllardır süregelen alışkanlığınızı yıkıp kahvaltınızı birkaç saat ertelemek sizin için iyi bir deneyim olabilir.